Pestera de cristal


O incredibila descoperire ii are ca protagonisti pe doi mineri care, din intamplare, au facut dat peste o pestera de cristale. In scurt timp, echipele de cercetatori si-au facut aparitia la fata locului
The Daily Mail relateaza ca o echipa de geologi din Mexic a inaintat o petitie guvernului pentru a inscrie in patrimoniul UNESCO o galerie subterana in care s-au format o serie de cristale impresionante. Minerii cautau plumb intr-o pestera de sub orasul mexican Naica, moment in care au descoperit cristalele despre care se crede ca s-au format in cateva sute de mii de ani. ,,Sunt cu adevarat printre Minunile Lumii", a declarat Juanma Garcia Ruiz, un geolog al institutului care a studiat formatiunile inedite.

Cercetatorii au stabilit ca formatiunile s-au format de-a lungul unei perioade indelungate, insa nu au reusit sa explice formele ciudate ale cristalelor. In 1975, o suprafata foarte mare a minelor de sub Naica a fost drenata pentru a se putea executa operatiunile de minerit. Cand apa a disparut, formarea cristalelor s-a oprit, iar 25 de ani mai tarziu a fost descoperita galeria subterana. Formatiunea aflata la 290 de metri sub nivelul solului a aparut in momentul in care apa supraincalzita din adancuri a inceput sa se raceasca. Una dintre problemele cu care se confrunta cercetatorii o reprezinta temperaturile ridicate din Pestera de Cristal, aflata in vecinatatea unui izvor fierbinte. Astfel, o persoana poate sta cel mult zece minute inauntrul galeriei, deoarece caldura este greu de suportat. Sunt insa sectoare ale minei care se bucura de un sistem de ventilare a aerului. ,,Mina este foarte mare si are numeroase galerii in adancime, galerii atat de mari incat poti conduce o masina prin ele", a povestit Ruiz. Geologul intentioneaza sa-si continue cat mai repede cercetarile pentru a se asigura ca formatiunile de cristal beneficiaza de conditii optime.

,,Cristalele trebuie sa fie bine conservate", a precizat el. ,,Naica este un loc unic. Sansele ca ceva asemanator sa existe oriunde altundeva in lume sunt foarte mici", a conchis Ruiz.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu